Sien van IJD vanuit Rome over luisteren

dinsdag 18 juni

Vorig jaar in maart trok onze directeur Annelien Boone naar Rome voor de presynode, de vergadering met jongeren ter voorbereiding van de bisschoppensynode over Jongeren, geloof en roeping. Vol spanning volgden wij haar ervaringen. Deze quote uit Anneliens toespraak daar blijft mij sterk bij: Door naar jongeren te luisteren, door met hen op weg te gaan en richtingaanwijzers te geven, kunnen ze vreugdevolle ervaringen opdoen en Christus ontmoeten.

Het is alsof dit ook bij paus Franciscus bleef hangen, want keer op keer benadrukt hij het belang om luisterend aanwezig te zijn, met open deuren en open hart, met een aandachtige en concrete belangstelling. Kortom, om een synodale Kerk te worden (synode = samen op weg gaan). Misschien is dit wel de reden waarom hij amper 8 maanden na de bisschoppensynode opnieuw een 200-tal jongeren uitnodigt in Rome.

Wat een eer dat de paus net jonge mensen uitkiest om het overlegmodel van de kerk verder te ontwikkelen!

Als communicatiemedewerker bij IJD Nationaal volgde ik Annelien toen op de voet, net als de bisschoppensynode in oktober. Voor veel jongeren is een synode misschien ver van hun bed, maar ze gaat wel degelijk over ons. Paus Franciscus vraagt ons om de protagonisten van verandering te zijn.

In januari trok ik naar Panama voor de Wereldjongerendagen. Eén van onze Vlaamse deelnemers zei daar in een interview voor Kerknet: Ik heb geen behoefte aan gejammer over wat was en niet meer is, of zou moeten zijn in de kerk. Ik ben 17 jaar. Jezus is voor mij liefde en hoop. Kijk toch eens vooruit. En als het enigszins kan: met de glimlach.

Deze woorden hebben toen iets losgemaakt bij mij. Arne, de jongeman die dit zei, heeft overschot van gelijk. We mogen niet onverschillig blijven.

Het is belangrijk om samen op weg te blijven gaan en te tonen dat het christelijke antwoord bijzonder is, omdat het tot vrijheid en engagement oproept.

Met grote nieuwsgierigheid en hoopvol vertrek ik zo meteen dus naar Rome, want het is allereerst Jezus (die zelf ook een jongere was!) die ons oproept om samen te komen en vooruit te gaan.

Bron: https://www.kerknet.be/ijd/blog/sien-callebaut-blogt-rome-jongerensynode-stopt-niet?fbclid=IwAR1U3T1wWZFoqzAmrnbPzxgq1ZFPVyOxQ1MmMGs0dC77g1bRQiiCnlsH2cc

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: